Eğlence yerlerinin şikâyet, ruhsat alımı ya da ruhsat yenileme, canlı müzik izni alma süresince gürültünün değerlendirilmesi yönetmelik doğrultusunda zorunludur. Müzik yayının yönetmelik gereğince tanımı: Gerçek enstrüman ve/veya seslerler, banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak yapılan müzik faaliyetlerini kapsamaktadır.
ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ KONTROL YÖNETMELİĞİ kapsamında müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçları için belirli kriterler;
- Çevresel gürültüye neden olan müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçları EK-2’deki kriterleri sağlamalıdır.
- İl Müdürlüğü tarafından müzik yayını yapan işyerlerine ve deniz araçlarına akustik rapor hazırlattırılmaktadır ve akabinde değerlendirilerek müzik yayın izni verilmektedir.
- Müzik yayını yapan deniz araçlarının, müzik yayını yapabileceği sahaların sınır koordinatları İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile belirlenmektedir.
- Müzik yayını yapan deniz araçlarından yayılan çevresel gürültü düzeyi, İl Müdürlüğü tarafından kıyıda belirlenen noktalarda, sürekli izleme sistemi ile ölçülmektedir.
- Aynı takvim yılı içinde üç defa bu Yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde İl Müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilmektedir. Müzik yayın izni iptal edilen işyeri iki takvim yılından sonra müzik yayın izni için tekrar başvurabilir.
Müzik Yayın İznine İlişkin Usul ve Esaslar gereğince;
Müzik yayını yapan işyerlerinde gürültü ölçümleri; işyerinin en yoğun çalıştığı cuma, cumartesi gibi günlerde ya da işletme doluluğunun en fazla olduğu gün ve zamanlarda yapılmaktadır.
- Müzik yayını yapan işyerleri çevresel gürültü düzeyi ölçümleri TS ISO 1996-1 ve TS ISO 1996-2 standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
- Müzik Yayın İzin Belgesinin geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Sürenin sona ermesinden en az 6 ay önce müzik yayın izninin yenilenmesi için başvuru yapılması gerekmektedir.
- Müzik yayın iznine tabi olmayan; kuaför, market, kahvehane, spor salonu, pastane gibi işyerleri, çevresel gürültü oluşturmayacak şekilde faaliyetlerini sürdürebileceklerdir. Aynı takvim yılı içerisinde 3 defa yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespit edilmesi durumunda, İl Müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilecek, bu işyerleri ve deniz araçları, ancak 2 takvim yılından sonra müzik yayın izni için başvuruda bulunabilecektir.
- Açık havada, geçici süre ve sınırlı zamanda yapılan konser, festival gibi açık hava faaliyetleri; 10.00-01.00 saatleri arasında, müzik yayını yapan işyerleri için getirilen sınır değerleri sağlayacak şekilde 5 gün düzenlenebilecek, 5 günden fazla devam edecek organizasyonlarda ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden “Müzik Yayın İzin Belgesi” alınacaktır.