ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜ
Elektrik iç tesisat periyodik kontrolü, Pintest Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu’na bağlı alanında yetişmiş, tecrübeli, uzman mühendis kadrosuyla gerçekleştirilmektedir.
Elektrik iç tesisat kontrolü elektrik tesisatının donanımsal ve elektriksel olarak kontrollerinin gerçekleştirilmesidir. Bu kontrolde iş kazalarının önüne geçilmesi, enerjinin güvenli ve arızasız bir şekilde tesis işletmesinde sürdürülmesi amaçlanmaktadır. Elektrik iç tesisat kontrolü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yayınlamış olduğu “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği”, “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” ve ilgili standartlara uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Elektrik İç Tesisat Kontrolü 3 (üç) aşamadan oluşmaktadır.
– Gözle Kontrol
– Fonksiyon Testi
– Termal Kamera İncelemesi
Elektrik periyodik muayenesinde iç tesisat kontrolü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yayınlamış olduğu “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği”, “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği”; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınlamış olduğu “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ve ilgili standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
GÖZLE KONTROL
Gözle kontrol, elektrik panosunun yönetmelik kapsamında aranan koruma, tanımlama ve teknik şartların yerine getirilmesini amaçlayan bir kontroldür. Bu kontrolde elektrik panosunun doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı korunması, Karşılıklı zararlı etkilerin önlenmesi, uyarıcı ve bilgilendirici tanımlamalar, elektrik panosundaki kablo ve iletkenlerin durumu gözle muayene edilir. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında genel pano ve diğer donanımlara girişin uygunluğu alt başlığı altında panonun ve pano donanımlarının giriş ve çıkış kablolarının durumu, dış etkenlere karşı önlem ve koruma, pano sabitlenmesi kontrol edilir. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında mahfaza alt başlığı altında pano dış kapak kilidi/yangın tertibatı, pano iç kapak kontrolü, pano dış kapağı topraklama köprüsü kontrolleri yapılır. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında topraklama alt başlığı altında topraklama iletkeninin, topraklama barasının ve nötr barasının kontrolleri yapılır. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında Koruma cihazı alt başlığı altında RCD-TRD kontrol edilir. Karşılıklı zararlı etkilerin önlenmesi başlığı altında elektriksel olmayan etkilerin, bakım onarım defterinin ve izolasyon paspasının kontrolleri yapılır. Tanımlama başlığı altında tek hat şemalarının, uyarı işaretlerinin, koruma cihaz ve terminal etiketinin kontrolleri yapılır. Kablo ve iletkenler başlığı altında kablo yollarının uygunluğu ve mekanik korumanın, kablo renk kodlarının, sıcaklık etkisine karşı korumanın kontrolleri yapılır.
FONKSİYON TESTİ
Fonksiyon testi, bir panodaki donanımların yönetmeliklere uygun olarak tesis edilip edilmediğinin kontrolüdür. Panodaki minyatür devre kesicilerin, termik manyetik devre kesicilerin, artık akım anahtarlarının, eriyen telli nh sigortaların faz ve nötr iletken kesitlerinin anma akımlarına uygunluğu değerlendirilir. Akım taşıma kapasiteleri redüksiyon faktörlerine göre hesaplanır. Bu test ayrıca faz-nötr ve faz-toprak devrelerinin çevrim empedans ölçümlerinin, kısa devre hata akımlarının, tesis koşulları uygunsa artık akım anahtarlarının performans testlerinin, tesis koşulları uygunsa faz-toprak izolasyon ölçümlerinin, elektrik odası aydınlatma ölçümünün, aşırı gerilim koruma sınıflarının değerlendirilmesini içermektedir.
TERMAL İNCELEME
Termal inceleme bir panonun sıcaklığının termal kamera ile görüntülenerek incelenmesidir. Termal incelemede panodaki kabloların ve donanımların eriyerek yangın riski oluşturmasını beklemeden bildirilmesi amaçlanmaktadır. Gevşek bağlantılı kablolar, üzerinden aşırı yük geçen kablo ve donanımlar bu inceleme sonucunda tespit edilmektedir. Kontrol esnasında acil müdahale gerektiren bir durum tespit edilirse beklenmeden ilgili birime iletilir. Bu sayede tesis elektriksel yangın riskine karşı güvenilir bir duruma gelmektedir.