ELEKTRİK İÇ TESİSAT KONTROLÜ

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜ

Elektrik iç tesisat periyodik kontrolü, Pintest Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu’na bağlı alanında yetişmiş, tecrübeli, uzman mühendis kadrosuyla gerçekleştirilmektedir.

Elektrik iç tesisat kontrolü elektrik tesisatının donanımsal ve elektriksel olarak kontrollerinin gerçekleştirilmesidir. Bu kontrolde iş kazalarının önüne geçilmesi, enerjinin güvenli ve arızasız bir şekilde tesis işletmesinde sürdürülmesi amaçlanmaktadır. Elektrik iç tesisat kontrolü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yayınlamış olduğu “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği”, “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği” ve ilgili standartlara uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Elektrik İç Tesisat Kontrolü 3 (üç) aşamadan oluşmaktadır.

– Gözle Kontrol

– Fonksiyon Testi

– Termal Kamera İncelemesi                                    

Elektrik periyodik muayenesinde iç tesisat kontrolü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yayınlamış olduğu “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği”, “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği”; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınlamış olduğu “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ve ilgili standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

GÖZLE KONTROL

Gözle kontrol, elektrik panosunun yönetmelik kapsamında aranan koruma, tanımlama ve teknik şartların yerine getirilmesini amaçlayan bir kontroldür. Bu kontrolde elektrik panosunun doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı korunması, Karşılıklı zararlı etkilerin önlenmesi, uyarıcı ve bilgilendirici tanımlamalar, elektrik panosundaki kablo ve iletkenlerin durumu gözle muayene edilir. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında genel pano ve diğer donanımlara girişin uygunluğu alt başlığı altında panonun ve pano donanımlarının giriş ve çıkış kablolarının durumu, dış etkenlere karşı önlem ve koruma, pano sabitlenmesi kontrol edilir. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında mahfaza alt başlığı altında pano dış kapak kilidi/yangın tertibatı, pano iç kapak kontrolü, pano dış kapağı topraklama köprüsü kontrolleri yapılır. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında topraklama alt başlığı altında topraklama iletkeninin, topraklama barasının ve nötr barasının kontrolleri yapılır. Doğrudan ve dolaylı dokunmaya karşı koruma başlığı altında Koruma cihazı alt başlığı altında RCD-TRD kontrol edilir. Karşılıklı zararlı etkilerin önlenmesi başlığı altında elektriksel olmayan etkilerin, bakım onarım defterinin ve izolasyon paspasının kontrolleri yapılır. Tanımlama başlığı altında tek hat şemalarının, uyarı işaretlerinin, koruma cihaz ve terminal etiketinin kontrolleri yapılır. Kablo ve iletkenler başlığı altında kablo yollarının uygunluğu ve mekanik korumanın, kablo renk kodlarının, sıcaklık etkisine karşı korumanın kontrolleri yapılır.

FONKSİYON TESTİ

Fonksiyon testi, bir panodaki donanımların yönetmeliklere uygun olarak tesis edilip edilmediğinin kontrolüdür. Panodaki minyatür devre kesicilerin, termik manyetik devre kesicilerin, artık akım anahtarlarının, eriyen telli nh sigortaların faz ve nötr iletken kesitlerinin anma akımlarına uygunluğu değerlendirilir. Akım taşıma kapasiteleri redüksiyon faktörlerine göre hesaplanır. Bu test ayrıca faz-nötr ve faz-toprak devrelerinin çevrim empedans ölçümlerinin, kısa devre hata akımlarının, tesis koşulları uygunsa artık akım anahtarlarının performans testlerinin, tesis koşulları uygunsa faz-toprak izolasyon ölçümlerinin, elektrik odası aydınlatma ölçümünün, aşırı gerilim koruma sınıflarının değerlendirilmesini içermektedir.

TERMAL İNCELEME

Termal inceleme bir panonun sıcaklığının termal kamera ile görüntülenerek incelenmesidir. Termal incelemede panodaki kabloların ve donanımların eriyerek yangın riski oluşturmasını beklemeden bildirilmesi amaçlanmaktadır. Gevşek bağlantılı kablolar, üzerinden aşırı yük geçen kablo ve donanımlar bu inceleme sonucunda tespit edilmektedir. Kontrol esnasında acil müdahale gerektiren bir durum tespit edilirse beklenmeden ilgili birime iletilir. Bu sayede tesis elektriksel yangın riskine karşı güvenilir bir duruma gelmektedir.

ELEKTRİK İÇ TESİSAT KONTROLÜNÜN ÖNEMİ NEDİR

Elektrik iç tesisat kontrolü, elektriksel periyodik kontrolün ana bileşenidir. Tesis içindeki potansiyel hataların ve zararların önceden fark edilmesine yarar sağlar.

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde 13’e göre Elektrik projesi bulundurulması zorunlu kılınmıştır. Ayrıca tesisin kurulu gücünde %20 oranında değişiklik olması durumunda tekrar proje hazırlanması zorunlu kılınmıştır.

Gözle kontrol raporunda uygun (U) veya uygun olmayan (UD) analizler, başlıklar altına işaretlenmektedir. Uygun olmayan analizlerin detaylı açıklaması notlar kısmında belirtilmektedir.

Termal incelemede bir pano için 70oC sınır değer biçilir.

Elektrik İç Tesisat Periyodik Muayenesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yayınlamış olduğu “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği”, “Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği”; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınlamış olduğu “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ve ilgili standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Elektrik İç Tesisat Periyodik Muayenesinin yılda bir defa yapılması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde” zorunlu kılınmıştır.

Periyodik kontroller alanında uzman EKİPNET kayıt numarasına sahip periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler (Mühendisler, Teknikerler ve Teknik Öğretmenler) tarafından gerçekleştirilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği kurallar çerçevesinde ISG-KATIP (https://isgkatip.csgb.gov.tr/) üzerinden sözleşmeler gerçekleştirilir. Uzman saha personellerimiz bu sözleşmeleri onaylar. Onay sürecinden en erken bir gün sonra planladığımız gün üzerinden saha çalışmaları gerçekleştirilir.

Periyodik muayenede, uzman saha mühendislerimiz ölçümleri gerçekleştirmek için ilgili tesise gelir. Gerekli periyodik kontrolleri, ilgili yönetmelik ve standartlar çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak kalibrasyon sertifikalı cihazlar ile gerçekleştirilir. Tesis içinde acil müdahale gerektiren durumlar tesis yetkilisine bildirilir. Gerekli veriler rapora işlenmek üzere tutulur.

Periyodik kontrol raporlama aşamasında, periyodik muayene için uzman saha ekibimizin topladığı veriler analiz edilir. Gerekli hesaplar ve analizler sonucunda raporlar tüm detayları içererek teslim edilir.



Periyodik kontrol, belirli aralıklarla iş ekipmanlarını düzenli olarak
inceleyerek, olası arızaları tespit etmek ve önlemek amacıyla
gerçekleştirilen sistemli bir değerlendirme sürecidir.
Bu, işletmelerin güvenilirliğini artırmak, yasal düzenlemelere uyumu
sağlamak ve operasyonel mükemmeliyeti desteklemek için önemli
bir pratiktir.

İletişim

İOSB Mah. Bedrettin Dalan Bulvarı No:39 İpkas İş Merkezi Ofis No:97 Başakşehir/İstanbul Telefon:0212 945 88 45 GSM:0505 745 88 45 Fax:0212 945 88 45 Email:info@pintest.com.tr
© Copyright 2024 - Tasarım & Programlama: Artı Proses Kurumsal Hizmetler
×

Merhabalar.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

×